Najčešći motivi crteža

Priroda i njezini elementi za djecu su njihova sretna mjesta

Autor: Suncana Glavak
event 14.05.2021.
Foto: Shutterstock

Premda su im u prvom planu osjećaj sigurnosti, dobri odnosi s obitelji i prijateljima, uvijek se u pozadini dječjih crteža, kad se istražuje dječja percepcija dobrobiti i blagostanja nalaze elementi prirode, drveće, cvijeće, biljke, jezera, sunčeva svjetlost i duge.

Djeca odgajana u područjima bez puno pristupa zelenim površinama smatraju da je priroda njihovo “sretno mjesto”, izvještava časopis Child Indicators Research o novom istraživanju sa Sveučilišta Anglia Ruskin. Prema toj studiji mala djeca u urbanim područjima vide prirodu i vanjske prostore povezuju sa svojim “sretnim mjestima”.

Istraživači su se bavili djecom od sedam i osam godina, iz osnovnih škola na istoku Engleske, uključujući ih u grupne rasprave o tome kako doživljavaju vlastitu dobrobit. Više od polovice djece stvorilo je crteže koji su uključivali aspekte prirode i vanjskih prostora, poput drveća, trave, parkova, vrtova, jezera, rijeka, vanjskih igrališta, duge ili sunčeve svjetlosti. Drveće je crtala trećina djece. Elementi prirode uglavnom postoje u pozadini crteža.

Povezanost umjetnosti i prirode

Ostali aspekti blagostanja, poput osjećaja sigurnosti, pozitivnih odnosa s obitelji i prijateljima te potrebe za ljubavlju i srećom, bili su jasniji na slikama. Terenski rad za studiju odvijao se tjedan dana prije prvog zaključavanja zbog COVID-19 u Velikoj Britaniji, u ožujku 2020. godine, a na pitanje koje bi elemente htjeli držati podalje od svog sretnog mjesta, 14 posto djece posebno je spomenulo koronavirus.

Crteži su prirodu i vanjske prostore prikazivali su kao međusobno povezane sa svim aspektima blagostanja. Na primjer, sposobnost igranja vani pojačava tjelesno blagostanje, a sposobnost zadržavanja smirenosti i uvažavanja ljepote prirode može se povezati s emocionalnim ili mentalnim zdravljem. Priroda i obnavljanje međusobne povezanosti između umjetnosti i prirode trebali bi biti ključni prioritet za istraživanja koja će poboljšati dobrobit djece, kažu istraživači.

Komentari
Sve vijesti