COVID-19 cijepljenje

AstraZeneca najavila Europskoj uniji novo smanjenje isporuke cjepiva

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 13.03.2021.
Shutterstock

Nakon Austrije i Danske niz europskih država dosad je obustavilo upotrebu Astra Zeneca cjepiva. Proizvođači, britanska vlada, brojni stručnjaci i EMA tvrde da je cjepivo sigurno, no trenutačna posljedica cijele priče je da ljudi i u Hrvatskoj sada iz straha odbijaju primiti ovo cjepivo.

Jednaku odluku donijele su među posljednjima i Bugarska i Rumunjska te se pridružile europskim zemljama ( i Tajlandu) u čekanju rezultata Europske agencije za lijekove (EMA) o povezanosti stvaranja krvnih ugrušaka s primjenom ovog cjepiva. Hrvatska je naručila najviše upravo AstraZeneca cjepiva – čak 2.705.000 doza.

Istovremeno, AstraZeneca najavila je Europskoj uniji novo smanjenje isporuke cjepiva protiv covida-19, 30 milijuna doza do kraja ožujka, a kao razlog farmaceutska navodi izvozna ograničenja. 

“AstraZeneca sa žaljenjem objavljuje smanjenje isporuka cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji unatoč tome što bez prestanka radi na ubrzanu proizvodnje”, objavila je tvrtka na svojoj mrežnoj stranici.

Odbijanje cijepljenja

Kako sva cjepiva dolaze u intervalima, događa se da u određenom trenutku bude dostupno samo ono Astra Zenece. To je bio slučaj ovaj tjedan, kaže obiteljska liječnica iz Ivankova dr. Ljiljana Ćenan, za razliku od prošlog tjedna kada je mogla birati hoće li naručiti Modernino ili Astra Zenecino cjepivo.

-Prošli tjedan sam uzela 30 doza Moderninog cjepiva, pozvala 30 pacijenata, svi su se cijepili i bili jako zadovoljni. Ovoga tjedna nisam imala mogućnost izbora, na lageru je bila samo AstraZeneca, pa sam naručila 40 doza. No, na kraju je četvrtina pacijenata odbila primiti ovo cjepivo i zamolili su da ih pozovem kada bude dostupno neko drugo – kaže dr. Ćenan.

U ovom trenutku nema nikakvih dokaza da cjepivo koje proizvodi AstraZeneca uzrokuje krvne ugruške, koji su prijavljeni kod nekih pacijenata nakon cijepljenja. Iako EMA provodi istragu o svemu, njihov je trenutačni stav da je cjepivo posve sigurno te da nije do sada dokazana nikakva veza između njegove primjene i stvaranja ugrušaka. Uostalom, već se mjesecima govori da COVID-19 kao bolest i nakon infekcije ostavlja za sobom zdravstvene posljedice, od kojih su česeti upravo krvni ugrušci. Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, izjavila je potom za HRT kako je normalna procedura u slučaju serije cjepiva uz koju se veže određena sumnja da se zaustavi cijepljenje tom serijom. Sporna serija tog cjepiva nije distribuirana u Hrvatskoj.

Proizvodnja cjepiva u Japanu

Ravnatelj HZJZ-a doc.dr. sc. Krunoslav Capak također je stava kako je AstraZeneca cjepivo sigurno i učinkovito te je rekao da u Hrvatsku nije stigla nijedna sporna serija zbog kojih su druge zemlje privremeno obustavile primjenu ovog cjepiva. Sva četiri COVID-19 cjepiva odobrena od EMA-e u upotrebu u EU stavljena su prema ubrzanoj proceduri s obzirom na pandemijske okolnosti te su sva pod konstantnim monitoringom. Jednako tako za ovo cjepivo trenutno za EMA-u nema spora o njegovim prednostima u odnosu na rizike te je preporuka daljnje cijepljenje AstraZeneca dozama. Nakon što su zbog proizvodnih kapaciteta višestruko smanjili dogovorene doze isporuke, potom upitnosti o učinkovitosti cjepiva u starijih budući da nisu sudjelovali u kliničkoj studiji, ovo je posljednji veliki problem koji se veže uz AstraZeneca cjepivo. Ono nije odobreno još u SAD-u jer proizvođač nije predao dokumentaciju tamošnjem nadležnom tijelu. Proizvodnu lokaciju kompanija ima upravo u SAD-u te pokreću proizvodnju u Japanu, a u inspekciji za start pogona je i lokacija u Indiji.

Komentari
Sve vijesti