Sloboda kretanja

Putovanje po EU zemljama samo uz “COVID certifikat” – cijepljeni, testirani i oni koji su preboljeli ovu bolest

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 18.03.2021.
Foto: Shuttestock

COVID-19 putovnica dobila je svoje obrise, plan kreiranja i uvođenja te će ovog ljeta kretanje po zemljama Unije biti uvjetovano ovim “papirom”.

Nakon mjeseci javnih rasprava i napisa, polemika i niza upitnika, Europska komisija iznijela je nacrt i timeline plana uvođenja digitalnog zelenog certifikata. Neslavni naziv “COVID putovnica” sada je zamjenila ta navedena službena varijanta no u suštini je riječ upravo o tomu – svojevrsnoj putovnici koja će omogućiti putovanje po zemljama Unije.

Jasno prezentirana kao sustavna i učinkovita mjera zemalja EU, ovaj papir realno udara u jednu od suština EU – slobodu kretanja. Pandemijsko nesnalaženje, toliki problemi s nabavom, a potom i pravičnom distribucijom cjepiva, sada dobiva nastavak i u ovom certifikatu. Po zemljama EU putovat će bez ograničenja oni čiji certifikat dokazuje da su – cijepljeni protiv COVID-19, preboljeli tu bolest ili imaju negativan test na tu zarazu. Proširenjem kategorija izvan one o kojoj se nagađalo ranijih mjeseci kako će moći putovati samo cijepljeni, Komisija poručuje kako upravo time osnažuje slobodu kretanja građana EU.

Neki detalji u ovoj priči bit će na odluku zemljama članicama poput hoće li ovu potvrdu izdavati i onima koji su cijepljeni nekim COVID cjepivom koje nije još odobreno u EU. Jer bez toga bi teoretski na ljeto k nama mogla obitelj iz Srbije čiji je član primio AstraZeneca, ali ne i onaj koji se cijepio Sputnikom u istoj toj obitelji. Tko će izdavati potvrde – postoji mogućnost različitih institucija i ustanova, od bolnica do zavoda koji provode testiranje, a u svakom slučaju uz papirnatu će postojati i digitalna varijanta te su za građane Unije te potvrde besplatne.

Komentari
Sve vijesti