TEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Saznajte kako moderna tehnologija pomaže u kontroli dijabetesa

Autor: Marica Morales
event 21.04.2021.
Uz modernu tehnologiju razina glukoze očitava se uz pomoć senzora, bez bockanja

Pravovremenim liječenjem dijabetesa i provođenjem samokontrole više od pet puta na dan, dugoročno se smanjuje mogućnost pojave komplikacija, produžava život i poboljšava njegova kvaliteta

U naglom porastu broja oboljelih od dijabetesa u posljednjih nekoliko desetljeća, Hrvatska, nažalost, ne zaostaje za negativnim svjetskim trendovima. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svaka deseta osoba u Hrvatskoj boluje od dijabetesa, a osim te zabrinjavajuće činjenice, dodatno alarmira podatak HZJZ-a da tek svaki drugi oboljeli ima i potvrđenu dijagnozu. To znači da velik broj građana uopće nije svjestan te kronične, progresivne bolesti, kao niti opasnosti koje uzrokuje.  

Dijabetes je jedan od vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj

Šećernu bolest karakterizira razvoj čitavog niza akutnih i kroničnih komplikacija povezanih s bolestima srca i krvnih žila, očiju, bubrega i živčanih završetaka. Stoga je u gotovo svim razvijenim zemljama dijabetes vodeći uzrok kardiovaskularnih bolesti, sljepoće, zatajenja bubrega i amputacije donjih udova. O ozbiljnosti problema svjedoči i činjenica da se dijabetes iz godine u godinu penje na ljestvici vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj te je prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2019. godinu na visokom trećem mjestu. Dnevno u prosjeku čak jedanaest ljudi premine od posljedica komplikacija uzrokovanih dijabetesom, kažu podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Navedene činjenice ukazuju na to koliko je važno čim ranije postaviti dijagnozu, pravodobno započeti liječenje, redovito posjećivati liječnika i obavještavati ga o vlastitom zdravlju, ali i provoditi redovitu samokontrolu razine glukoze. Svrha redovite provjere barem pet puta dnevno jest poboljšanje regulacije glikemije, održavanje razine glukoze u ciljnom rasponu i uspješna kontrola dijabetesa, čime se većina komplikacija može ublažiti, odgoditi ili čak u potpunosti spriječiti. Iako se radi o dijagnozi koja oboljele osobe prati kroz čitav život, pridržavanje svih navedenih činjenica  omogućuje im jednako kvalitetan život kao i kod osoba koje nemaju dijabetes.

Uspješna kontrola dijabetesa moguća uz korištenje moderne tehnologije  

Tehnološki napredak doveo je do velikih pozitivnih promjena u svim područjima medicine pa tako i u dijabetologiji. Korištenje flash sustava za mjerenje glukoze iz međustanične tekućine omogućuje oboljelim osobama mjerenje i praćenje glukoze bez svakodnevnih uboda u jagodicu prsta do 14 dana jednostavnim očitavanjem u jednoj sekundi. Za razliku od invazivnog mjerenja glukoze iz kapilarne krvi, koje oboljelim osobama pruža samo trenutačnu vrijednost glukoze, sustavi za kontinuirano praćenje glukoze koriste senzor koji bezbolno mjeri razinu glukoze u međustaničnoj tekućini tijekom 24 sata. Jednostavno očitavanje senzora povećava broj očitanja tijekom dana, a uvid u brzinu i smjer kretanja razine glukoze omogućava oboljelim osobama veću ulogu u kontroli bolesti i utjecaju na ishode liječenja. 

Uvid u brzinu i smjer kretanja razine glukoze omogućava lakšu kontrolu bolesti

Osim što očitanja glukoze u međustaničnoj tekućini pouzdano odražavaju vrijednosti glukoze u krvi, liječnicima specijalistima pružaju kompletnije informacije o vremenu provedenom unutar ciljanih vrijednosti (engl. TIR – Time in Range). Samim time liječnicima je olakšano donošenje odluka o tijeku liječenja jer se temelje na preciznoj slici stanja oboljele osobe. 

Pozitivni učinak primjene suvremenije tehnologije u kontroli dijabetesa dokazan je mnoštvom provedenih istraživanja, a svoj je puni značaj dodatno pokazala tijekom niza izazova s kojima su se oboljele osobe, liječnici specijalisti, ali i cjelokupni zdravstveni sustav susreli tijekom pandemije. 

Vodeći trendovi u kontroli dijabetesa dostupni i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je praćenje razine glukoze godinama bilo ograničeno isključivo na ubode u prste i mjerenje trakicama, no ostvarila se velika želja oboljelih o dostupnosti sustava za kontinuirano mjerenje glukoze. Dobra vijest za oboljele od dijabetesa tipa 1, koji zadovoljavaju određene uvjete, jest mogućnost korištenja senzora u kontroli dijabetesa na trošak HZZO-a, odnosno dostupnost sustava s 24-satnim praćenjem glukoze i za oboljele od dijabetesa tipa 2 u slobodnoj prodaji. 

Prvi takav sustav koji je postao dostupan na hrvatskom tržištu za sve oboljele od dijabetesa, predstavlja jedinstvenu tehnologiju koja uz pomoć čitača skenira vrijednosti glukoze koje senzor kontinuirano mjeri. Uređaj za neograničeno skeniranje razine glukoze (čitač) i pripadajući senzor skoro u potpunosti zamjenjuju mjerenje glukoze iz kapilarne krvi, koja je potrebna isključivo u iznimnim situacijama*1. Korištenje flash sustava za mjerenje glukoze samoaplicirajućim senzorima omogućuje oboljelim osobama mjerenje i praćenje glukoze bez svakodnevnih uboda u jagodicu prsta do 14 dana jednostavnim očitavanjem u jednoj sekundi. Zabilježena kretanja glukoze, koje čitač sprema svakih 15 minuta i čuva 8 sati, lako se prenose na cloud platformu koja omogućava pristup podacima i izvješćima oboljelim osobama, ali i liječnicima specijalistima s bilo kojeg računala povezanog na internet. Dijeljenje podataka s liječnicima u stvarnom vremenu uvelike doprinosi praćenju tijeka bolesti, omogućuje donošenje odluka o tijeku liječenja utemeljenih činjenicama i brzu reakciju na promjenu terapije. 

Potpuni uvid u vrijednosti pozitivno utječe na zdravstveno stanje i kvalitetu života 

Uspješna regulacija glikemije glavni je cilj u liječenju šećerne bolesti, a sve raširenije korištenje sustava za kontinuirano mjerenje glukoze u kontroli i liječenju oboljelih omogućilo je praćenje i naglasilo važnost vremena provedenog u ciljnom rasponu „dobrih šećera“. Neograničen broj očitanja u svakom trenutku pruža informaciju o trenutačnoj vrijednosti glukoze, podatke o kretanju tijekom posljednjih 8 sati te uvid u trend kretanja glukoze. Takav prikaz omogućava oboljelim osobama poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi spriječili nagli pad ili prekomjerni porast razine glukoze u krvi. 

Uz modernu tehnologiju liječnici u stvarnom vremenu mogu pratiti razinu glukoze oboljelih

Preporuke o vremenu koje je potrebno provesti u ciljanim vrijednostima glukoze (TIR), od 3,9 – 10,0 mmol/L za osobe s dijabetesom tipa 1 i dijabetesom tipa 2, i 3,5 – 7,8 mmol/L tijekom trudnoće, konsenzus je međunarodne skupine stručnjaka s ciljem jednakog načina analize podataka te njihove usporedivosti među širokom populacijom u brojnim zemljama svijeta s različitim pristupom medicinskoj skrbi*2. Korištenjem sustava za kontinuirano praćenje glukoze povećava se vrijeme provedeno u ciljnom rasponu čime se smanjuje broj i posljedice naglih skokova glukoze (hiperglikemije i hipoglikemije) te izbjegava razvoj komplikacija. Samim time, omogućava se bolja kontrola bolesti i bolji ishodi liječenja, poboljšava zdravstveno stanje te uvelike povećava kvaliteta života oboljelih. 

Osim prikaza dnevnih obrazaca kretanja vrijednosti glukoze, automatska obrada velikog broja podataka koji se prikupljaju tijekom određenog vremenskog razdoblja generira jedinstveni profil vrijednosti glukoze i prikazuje ga u pojednostavljenom AGP grafikonu. Takvo analiziranje kompletne glikemijske slike omogućava potpuni uvid u jedan „tipičan“ dan, otkrivajući potencijalno problematične dijelove dana, ali i bolje razumijevanje načina na koji tijelo reagira unošenjem pojedine hrane, vježbanjem i primjenom lijekova. Time se podupiru promjene načina života koje su potrebne za poboljšanje kontrole bolesti i ishoda liječenja te omogućava oboljelim osobama i njihovim liječnicima da donose racionalne odluke o liječenju.

Jedini sustav za kontinuirano mjerenje glukoze na hrvatskom tržištu, čije je izvješće s profilom vrijednosti glukoze u potpunosti usklađeno sa smjernicama Američke dijabetičke udruge (ADA) i Europskog društva za proučavanje dijabetesa (EASD) je FreeStyle Libre sustav. Iskoristite proljetnu ponudu i nabavite startni FreeStyle Libre paket po promotivnim cijenama u Bontech poslovnicima ili na web shopu.  Zašto bockati kad možete skenirati?

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Abbott.

FreeStyle, Libre i srodne trgovačke marke su zaštićene marke društva Abbott. © 2021 Abbott. ADC-38002 v 1.0

*1 Skeniranje senzora ne zahtijeva upotrebu lanceta. Mjerenje glukoze iz krvi jagodice prsta potrebno je: u situacijama brze promjene razine glukoze, kad razine glukoze u međustaničnoj tekućini možda ne odražavaju točne razine glukoze u krvi, u slučaju kad sustav ukazuje na hipoglikemiju ili prijeteću hipoglikemiju ili kad se simptomi ne podudaraju s očitanjima sustava. 

*2 Battelino T, Danne T, Bergenstal RM, et al. Clinical targets for continuous glucose monitoring data interpretation: recommendations from the international consensus on time in range. Diabetes Care. 2019;42(8):1593-1603.

Komentari
Sve vijesti