COVID cijepljenje

Skandinavske zemlje provode svoju istragu i ne nastavljaju AstraZeneca cijepljenje

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 19.03.2021.
Foto: Shutterstock

Norveška struka tvrdi da su tamošnji slučajevi tromboze povezani s cjepivom, suprotno od stava Europske agencije za lijekove,te ne nastavljaju cijepljenje s AstraZeneca cjepivom.

Norveški liječnik profesor Pål Andre Holme glavni je liječnik u Rikshospitalet u Oslu i norveškim je medijima iznio mišljenje da su fatalni problemi s trombocitima, inače, vrstom crvenih krvnih stanica koji imaju snažnu ulogu baš u procesu zgrušavanja krvi, izravno uzrokovani cjepivom AstraZeneca.

Tri zdravstvena radnika, hospitalizirana u ozbiljnom stanju, i jedan od njih sa smrtnim ishodom, norveški stručnjaci smatraju izravno vezanim uz prethodno dobiveno cjepivo. Ekspertnu skupinu predvodio je Holme, i kako tvrdi, pronašli su odgovor zašto su tri osobe mlađe od 50 godina pogođene snažnim zgrušavanjem krvi. 

Dokazali specifična antitijela

Njihova je tvrdnja kako je došlo do neočekivanog imunološkog odgovora na cjepivo, što je pokrenulo sustav tako da su dobili kombinaciju krvnih ugrušaka i snižavanja trombocita, odnosno, trombocitopenije uslijed koje su moguća jaka krvarenja. Norvežani tvrde da svoje hipoteze mogu potvrditi. Zajedno sa Odjelom za naprednu imunologiju trombocita pri Sveučilišnoj bolnici Sjeverne Norveške (UNN), norveški su stručnjaci kako kažu, dokazali specifična antitijela protiv trombocita, koju su već viđali u drugim medicinskim stanjima, ali i s određenim lijekovima kao okidačima.

Još uvijek ističu, da je njihova tvrdnja vrlo vjerojatna, ali otkrivaju i mehanizam čineći ga dostupnim svim zainteresiranima.
Kod pacijenata nije bila dokazana nijedna druga bolest ili stanje koje bi stvorilo tako buran imunološki odgovor. Dosada je AstaZenecom cijepljeno oko 120 000 Norvežana, a zabilježen je vrlo mali broj slučajeva sumnje na ozbiljne nuspojave. Ipak i Norveška zasad zaustavlja cijepljenje. Također, naglašavaju, da nisu protutijela u krvi općenito problem nego specifična antitijela. Cjepivo izaziva razvoj antitijela, imunološka je reakcija odgovorna za suprotno, smanjenje trombocita. Ono što norveški liječnik navodi kao zajedničko svoj trojici cijepljenih s teškim reakcijama, jest da su liječeni od vrlo teškog stanja, da su u bolnicu došli s akutnom boli i uz to su imali krvarenje zbog manjka trombocita.

Samostalna odluka svake vlade

Steinar Madsen iz Norveške agencije za lijekove kaže da su obaviješteni, da je bolnica Rikshospitalet ozbiljna institucija, ali da neće komentirati nalaze osim da je riječ o teškoj imunološkoj reakciji. Norveški stručnjaci vjeruju da će EMA s pažnjom razmotriti norveške slučajeve i dokaze, a da će na nacionalnim  vladama biti da odluče kako i što dalje. Ni nakon jučerašnje objave stava EMA-e o ovom cjepivu Norveška, Švedska i Danska ne nastavljaju s njim cijepljenje dok ne provedu vlastita ispitivanja povezanosti tromboze i cjepiva AstraZeneca.

Komentari
Sve vijesti