Svjetski dan tuberkuloze

Slabija dijagnoza pa i liječenje tuberkuloze kroz pandemijsku godinu

Autor: Redakcija
event 24.03.2021.
Foto: freepik

Druga najsmrtonosnija zarazna bolest, nakon COVID-19, tuberkuloza, odnijela je oko 20 tisuća života u 2019. godini u Europa regiji prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije.

Na današnji Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze iz Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) poručuju kako je u navedenom području smrtnost od tuberkuloze pala u godinu dana (2018. – 2019.) za 9,4 posto. U promatranoj 2019. godini 29 zemalja EU/EEA područja prijavilo je 47 504 novodijagnosticiranih slučajeva odnosno 9,2 slučaja na sto tisuća stanovnika.

S postavljenim ciljem eliminacije tuberkuloze u ovom području do 2030. godine ovakvi podaci ne idu u prilog. Prema navođenju ECDC-a više od 80 posto slučajeva dijagnoze tuberkuloze odnosi se na 18 zemalja od kojih je većina u istočnoj Europi i središnjoj Aziji.

Kao i s drugim bolestima pandemija COVID-19 uzrokovala je i kad je u pitanju tuberkuloza porast nedijagnosticiranih slučajeva, a slijedom toga i izostanak liječenja uz rizik širenja infekcije. Točni podaci o konkretnom utjecaju i izostanku dijagnoze te stoga i liječenja tuberkuloze su u izradi dok se za 2019. godinu procjenjuje kako je tek 77 posto oboljelih od tuberkuloze uspješno liječeno. Dodatan problem u liječenju ove zarazne bolesti jest njezina otpornost na lijekove.

Komentari
Sve vijesti