RAZLIČITI STAVOVI

Slovenci proglasili kraj epidemije, dok Britanci ipak nastavljaju s lockdownom

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 16.06.2021.
Foto: Shutterstock

Budući da su zabilježili samo 24 nova slučaja zaraze koronavirusom, Slovenija je u utorak proglasila kraj epidemije. S druge strane, Britanci su odgodili ukidanje lockdowna zbog delta varijante indijskog soja virusa koji udvostručuje rizik od hospitalizacije.

Epidemiološke mjere u Sloveniji bile su na snazi do 15. lipnja, a tamošnja je vlast odlučila da ih više neće produljiti. Objavljivanje kraja epidemije, smatra slovenska vlada, probudit će optimizam kod stanovništva, no unatoč ovoj objavi, određene mjere ipak ostaju na snazi. Primjerice, dok Slovenija ne uđe u takozvanu zelenu fazu po kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), što se očekuje krajem lipnja ili početkom srpnja, građani će i dalje nositi maske u zatvorenim prostorima. Do daljnjega će biti ograničen broj ljudi u zatvorenim prostorima, a svi koji žele na koncerte i ostala događanja moći će na njih ako imaju negativan test, ako su preboljeli COVID ili ukoliko su primili obje doze cjepiva.

Nešto niža učinkovitost cjepiva

U Velikoj Britaniji je bilo predviđeno ukidanje lockdowna ovoga ponedjeljka, no to se do daljnjega neće dogoditi, Nova je studija, naime, pokazala da indijski delta soj virusa udvostručuje rizik od hospitalizacije u odnosu na ranije dominantniji soj u ovoj državi. Studija također kaže da prvi dokazi ukazuju da bi zaštita od varijante delta, koju pružaju cjepiva, mogla biti niža nego njihova učinkovitost protiv varijante alfa, koja je prvi put otkrivena u Britaniji. Ipak, cjepiva i dalje u znatnoj mjeri štite i protiv delta varijante.

Što se Hrvatske tiče, ministar Beroš je rekao da se proglašavanje kraja epidemije kod nas za sada ne planira te da i dalje treba biti oprezan. Virus je i dalje prisutan, pa je maksimum koji u ovom trenutku možemo očekivati postupno ublažavanje postojećih epidemioloških mjera.

Komentari
Sve vijesti