Tehnologija

Softversko rješenje zagrebačke IT tvrtke za pomoć u transplantaciji

Autor: Redakcija
event 27.04.2021.
Stručnjaci tvrtke Q surađuju sa biotech kompanijama

Hoće li pacijent moći primiti donirani bubreg utvrđivat će aplikacija koju razvija zagrebačka IT tvrtka, Q, za englesku tvrtku Accunea.

Aplikacija je još u fazi konceptualnog razvoja no uskoro, prema najavi iz Q-a, slijedi njezino testiranje u jednoj londonskoj bolnici. Kako su naveli, riječ je o softverskom rješenju koje pomaže da donirani bubreg lakše i brže pronađe svog odgovarajućeg primatelja. 

  • Uz pomoć ove aplikacije nefrolozi će moći s daljine pratiti ključne biokemijske podatke i na vrijeme spasiti ljudske živote. Riječ je o prvom takvom konceptu na ljudskim organima što je revolucionarni korak u zdravstvu. Jako smo sretni što imamo priliku raditi na svjetskim projektima kojim utječemo na dobrobit ljudi –  kazao je u pripćenju Filip Ljubić iz Q-a.

Pojašnjavaju da sama tehnologija radi tako da se, u sterilnom okruženju, na transplantacijski organ postave senzori spojeni na Arduino uređaj koji očitavaju tri vrijednosti – kreatinin, glukozu i laktat te njihove oscilacije. Takav princip omogućuje da se Bluetooth vezom prate funkcije organa u stvarnom vremenu. 

Oko 15-20 posto doniranih organa u svijetu se nikada iskoristi jer ne postoje alati kojim bi ih se temeljito analiziralo, navode uzrok potrebe razvoja ovakvih rješenja.

Inače, riječ je o tvrtki u kojo trenutno radi više od 190 stručnjaka te surađuju sa biotech klijentima iz drugih država.

Komentari
Sve vijesti