INTENZIVNIJA KAMPANJA

Šprajc, Jarak, Prester i druga poznata lica pozivaju na cijepljenje: Želimo da pandemija završi

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 19.07.2021.
Foto: Screenshot HZJZ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva intenzivirali su kampanju cijepljenja građana protiv COVID-19 serijom video poruka na društvenim mrežama. U video spotovima poznate osobe različitih zanimanja iz javnog života Hrvatske govore o svojim iskustvima s epidemijom COVID-19 i cijepljenjem protiv te zarazne bolesti koja se proširila cijelim svijetom.

Autor spotova je poznati hrvatski glumac i redatelj Dejan Aćimović koji je pred kameru doveo brojne kolegice i kolege glumce, televizijske novinare, sportaše i trenere, pjevače i kompozitore… Svatko od njih šalje poruku o svojem viđenju i razlozima kako zaštititi svoje i tuđe zdravlje, te zašto u cjepivu i cijepljenju vide najučinkovitiju mogućnost da se nadvlada pandemija. Dosad objavljeni spotovi mogu se vidjeti na linku:

https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/poznati-za-cijepljenje/

Istodobno, brojke zaraženih u Hrvatskoj ponovno su počele rasti, pa je jučer zabilježen dvostruko veći broj zaraženih nego prošle nedjelje. Vrlo zarazni delta soj predstavlja najveći problem jer se ubrzano širi, i to najviše među mlađom, necijepljenom populacijom.

Ako vam je stalo do vas, svih nas, cijepite se – poziv je urednika i voditelja RTL Direkta, Zorana Šprajca

Problem su partiji i noćni klubovi

Traje i turistička sezona, a pokazalo se da su veliki partiji i noćni klubovi na obali najveći generatori zaraze. Stoga brojni hrvatski stručnjaci, među kojima je i epidemiolog HZJZ-a dr. Bernard Kaić, zalažu za ideju o zabrani partija i okupljanja u noćnim klubovima.

Reporter Nove TV Andrija Jarak ostao je bez dva prijatelja koji su preminuli od posljedica COVID-a 19

Jer iako se ispoštuju propisani protokoli, koji podrazumijevaju da se na takvim događanjima može prisustvovati i uz negativan test (ili COVID potvrdu), iskustva su posljednjih dana pokazala da negativan test ne mora značiti ništa. Drugim riječima, on može biti lažno negativan ako je osoba svježe zaražena i nije još prošla inkubaciju. Stoga ostaje za vidjeti hoće li se Stožer odlučiti za neke nove mjere, uz ove koje su na snazi.

Pjevačica i voditeljica Ida Prester također poziva građane da se cijepe

A ideja o trenutačnim mjerama rodila se još prije turističke sezone, u svibnju, kada je HZJZ proveo dva pilot projekta okupljanja ljudi, bez maski i distance, da se vidi hoće li i koliko generirati zaraženih. Prvi pilot projekt bila je večera sa 90 sudionika u jednom zagrebačkom restoranu, a odmah nakon toga upriličena je i “lažna” svadba na kojoj se cijelu noć zabavljalo i plesalo. Sudionici večere bili su svi cijepljeni s obje doze, dok su za goste na probnoj svadbi vrijedili vrlo slični uvjeti koji su i sada aktualni za sva okupljanja – da su primili obje doze cjepiva, da su preboljeli COVID ili da su se 24 sata prije događanja podvrgnuli PCR testu. Svi koji su sudjelovali na oba pilot projekta išli su na testiranje tjedan dana nakon događanja, a Stožer je potom i službeno objavio da je sve uspješno prošlo i da se na ovim probnim događanjima nitko nije zarazio koronavirusom. No svakako valja primijetiti jednu očiglednu razliku – za “lažnu” svadbu gosti su morali imati rezultate PCR testa, dok se sada, na partijima i u noćnim klubovima, koriste brzi antigenski testovi, koji očito nisu toliko pouzdani.

Komentari
Sve vijesti