Putovanja u pandemiji

Testiramo COVID putovnice, u funkciji tek od sredine lipnja

Autor: Redakcija
event 23.04.2021.
Foto: Shuttestock

Potvrde o preboljenju i/ili cijepljenju protiv COVID-19 prošle su testnu fazu integracije koju provode MUP i AKD te će Hrvatska na europskoj razini biti u prvoj skupini EU zemalja koje će ih pilotirati.

Kako bismo ovu turističku sezonu dočekali što spremniji na granicama, ubrzano nastavljamo s obavljanjem zadaće pripreme Hrvatske za ispunjavanje svih uvjeta potrebnih za izdavanje digitalnih zelenih potvrda, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vlade Davor Božinović, potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova. 

Takozvane COVID putovnice izazvale su puno prijepora tim više jer cjepivo nije dostupno svim građanima, a ktomu postoji i dio građana koji se ne žele cijepiti protiv pandemijske zaraze. Ministar Božinović poručio je pak da zelena digitalna potvrda, kako je službeni naziv ovog dokumenta, ne smije uzrokovati izravnu ili neizravnu diskriminaciju pojedinaca. 

Različita europska rješenja

Daljnje pripreme za njezinu implementaciju se nastavljaju, a EU ih namjerava imati u funkciji od sredine lipnja. Prva članica koja je započela testiranje jest Francuska gdje su nadogradili svoju “COVID aplikaciju” te pregovaraju sa više avio kompanija i pojedinim državama da se takav njihov sustav priznaje i omogući slobodno putovanje. Negativan test ili potvrda o cijepljenju bit će dostupna u toj francuskoj aplikaciji te bi ti podaci trebali omogućiti putnicima izostanak karantene u zemlje u koje putuju.

Danska testira svoj Coronapas za cijepljene ili one koji su bili pozitivni na COVID-19 najmanje dva i najduže 12 tjedana ranije ili pak imaju negativan test u posljednja 72 sata. Međutim, s tim dokumentom u Danskoj se omogućuje tek korištenje pojedinih usluga poput frizerskih, kozmetičkih, auto škola, a tek od idućeg mjeseca najavili su proširenje mogućnosti i na odlazak u restoran i slično. 

Komentari
Sve vijesti