Predstavljamo udruge

To nisam ja – to je moja štitnjača!

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 28.01.2021.
stitnjaca leptir logo CMYK prilagodjeno

Najveća europska zajednica oboljelih osim Udruge za promicanje svijesti o bolestima štitnjače, uz istoimenu FB grupu zatvorenog tipa te portal ŠTITNJAČA.HR okuplja aktivnih i respektabilnih 70 000 članova, a čini i najveću europsku zajedncu oboljelih okupljajući više od 100 000 članova.

Udruga za promicanje svjesnosti o bolestima štitnjače To nisam ja – to je moja štitnjača zaokružuje zajednicu oboljelih od bolesti štitne žlijezde koju, osim nje, čine istoimena Facebook grupa zatvorenog tipa, a trenutačno broji više od 70.000 aktivnih članova, te zdravstveni lifestyle portal štitnjača.hr Ova zajednica pokrenuta isprva kroz Facebook grupu prije više od 10 godina (21.05.2010.), danas tako čini najveću europsku zajednicu oboljelih od bolesti štitne žlijezde i okuplja više od 100 000 oboljelih.

Mjesečna predavanja različitih stručnjaka

„Prvenstveno smo usmjereni na informiranje o bolestima štitnjače, simptomima, liječenju, pretragama, nalazima, prehrani, zdravom načinu života i svemu ostalome s čime se susreću oboljeli od ove bolesti. Svakodnevno nam se pridružuju novi članovi, prvenstveno oni koji se tek upoznaju s ovim problemom, odnosno oni kojima je tek dijagnosticiran neki od poremećaja rada štitnjače. Uz nas uče, informiraju se o svojoj bolesti i načinima kako si olakšati život uz bolesnu štitnjaču.

Na slici: Branka Panić Čapo


Kao udruga, redovito organiziramo i mjesečna tematska predavanja na kojima gostuju liječnici endokrinolozi, radiolozi, ginekolozi, psiholozi, dijabetolozi, nutricionisti i dr.

Uz to, organiziramo i redovita druženja članova Udruge i Facebook grupe i na taj način učvršćujemo zajednicu kako bismo dodatno jačali svjesnost društva o ovom, sve prisutnijem problemu koji zahvaća sve veći broj stanovništva, ne samo žena, već sve češće i djece i muškaraca.“, kaže Branka Panić Čapo, pokretačica i idejna začetnica ove zajednice

Desetljeće bogatih aktivnosti preraslo u regionalnu pa i EU zajednicu

Želja i primarni cilj udruge je nastavak sustavnog i predanog rada na promicanju svjesnosti o bolestima štitnjače, dodatno jačanje zajednice koja je kao prva zajednica ovakve vrste na našim prostorima svoje djelovanje započela prije cijelog jednog desetljeća. Tijekom godina djelovanja zajednica je prerasla u vodeću regionalnu zajednicu oboljelih kojoj su se pridružili brojni članovi iz Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije, Crne gore, ali i iz cijele EU. U BiH Udruga To nisam ja – to je moja Štitnjača! ima i partnersku udrugu s kojom surađuje na nekoliko razina, a koje povezuju oboljele članove zajednice.

Udruzi nedostaje prostor

Kako bi i nadalje bili u mogućnosti ostvarivati svoje primarne ciljeve – širiti svjesnost o bolestima štitnjače te biti na usluzi oboljelima kroz zajednicu koju su stvorili, udruzi nedostaje primjeren prostor za njeno djelovanje. Stoga su prioritetni ciljevi usmjereni i prema osiguravanju dodatne podrške zajednice i prostora u kojem bi se članovi mogli okupljati i sudjelovati u radu udruge. Adekvatan prostor nužan je i za stručna predavanja koja su važan dio djelovanja. Predavanja i gostovanja liječnika – endokrinologa, dijabetologa, ginekologa, psihologa, nutricionista i svih ostalih koji svojim savjetima i preporukama pomažu ovoj velikoj zajednici oboljelih značajan su i nezamjenjiv vid edukacije oboljelih.

Isto tako, udruga kroz svoje djelovanje neumorno radi na poticanju na odlazak na liječničke preglede i uvođenju terapije, kako bi i svi oni kojima još uvijek nije dijagnosticirana bolest štitnjače, a imaju njene simptome, uz adekvatnu terapiju nastavili svoj život neopterećeni otežavajućim zdravstvenim faktorima koje sa sobom nose bolesti štitne žlijezde.

Snaga ove zajednice ogleda se i u pogodnostima koje se kroz udrugu osiguravaju za njene članove. Tako su osigurani povoljniji pregledi i laboratorijske pretrage hormona štitnjače, ostali liječnički pregledi u privatnim ordinacijama i poliklinikama, kozmetičke i estetske usluge i dr.

Kako su dodaci prehrani odnosno suplementi važan dio života oboljelih od bolesti štitnjače, kroz djelovanje udruge i cijele ove zajednice posebna pozornost pridaje se suradnji s distributerima kvalitetnih dodataka prehrani i svemu ostalome što olakšava život oboljelih i ublažava simptome ovog poremećaja.

Kroz niz edukativnih članaka, zdravstveni lifestyle portal Štitnjača.hr nastoji obuhvatiti i oboljele izvan života na društvenim mrežama, kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj regiji. A da su u tome uspjeli pokazuje i status najčitanijeg portala namijenjenog bolestima štitnjače koji ovaj portal uživa. Jasno i razumljivo, u prijateljskom tonu i kroz konkretne savjete, mnogobrojni čitatelji nalaze odgovore na velik broj pitanja s kojima se susreću kroz svoju ili bolest svojih bližnjih.

Zajednicu oboljelih od bolesti štitnjače čine:
Udruga za promicanje svjesnosti o bolestima štitnjače To nisam ja – to je moja štitnjača
Facebook grupa: To nisam ja – to je moja Štitnjača!
Zdravstveni lifestyle portal Štitnjača.hr
Facebook stranica Štitnjača.hr
Instagram: #stitnjacahr/ @stitnjaca.hr
Twitter: @ŠtitnjačaHr
Komentari
Sve vijesti