Rizik od infekcije

Trudnice nisu prioritet za cijepljenje protiv korone zbog nedovoljno podataka o cjepivima

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 24.02.2021.
Foto: Shutterstock

Trudnice nisu među prioritetnim skupinama za cijepljenje protiv Covid-19 zato što još traju istraživanja o tomu kako uopće cjepivo djeluje na organizam trudne žene, kaže dr. Tanja Pekez, obiteljska liječnica iz Kutine.

Premalo je podataka, pojašnjava dr. Pekez, nosi li cijepljenje sa sobom neke rizike kod trudnica zbog čega se ova populacijska skupina ne bi smjela cijepiti rutinski. To je, uostalom, i službeni stav britanske vlade, a obiteljska liječnica pojašnjava da su hrvatske smjernice najbliže britanskim. Sličan stav, ističe dr. Pekez, ima i američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) gdje se ističe da su podaci koji se tiču utjecaja cjepiva na trudnice za sada još vrlo limitirani. No, stav CDC-a potiče da struka s trudnicama razgovara i informira ih te prikuplja informacije o njihovom stanju, što bi svakako trebalo primijeniti i u Hrvatskoj, smatra dr. Pekez.

Stručnjaci u Americi nisu usuglašeni oko ovog pitanja. Novo istraživanje američkih znanstvenika, objavljeno u stručnom časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology, pokazalo je da su trudnice za čak 70 posto izloženije zarazi Covidom-19 od ostalih odraslih ljudi iste dobi. Istraživanje je trajalo tri mjeseca, od ožujka do lipnja prošle godine, u američkoj državi Washington. Na tisuću trudnica, koje su pratili, 14 ih je na kraju oboljelo od COVID-19 i smatraju da upravo trudnice imaju povećani rizik.

Stav SZO-a

No, iako je ova pojava zabilježena kod velikog broja žena drugih rasa, stručnjaci smatraju da su općenito trudnice, bez obzira na rasu, pod povećanim rizikom od zaraze te da obavezno moraju biti u prioritetnim skupinama za cijepljenje. To je, ističu liječnici iz Washingtona, iznimno bitno jer ovaj infekt u trudnoći može dovesti do pojave ozbiljnih zdravstvenih stanja. U Hrvatskoj trudnice, kao što smo spomenuli, nisu stavljene u prioritetne skupine za cijepljenje protiv COVID-19. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prva faza cijepljenja uključuje djelatnike i korisnike domova za starije osobe te drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi i zdravstvene djelatnike. Potom su na redu sve osobe starije od 65 godina i svi oni s kroničnim bolestima, neovisno o dobi, a nakon njih cjepivo će biti dostupno generalno za punoljetne građane. Cijepljenje trudnica protiv ove bolesti nedavno je bila tema i Svjetske zdravstvene organizacije otkud su poručili da, iako dosadašnja cjepiva protiv COVID-19 nisu registrirana za trudnice, treba struka procijeniti individualno kod svake trudnice te zaštititi one u visokom riziku za ovaj infekt poput zdravstvenih djelatnica.

Komentari
Sve vijesti