Nova terapija

U EU novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju (SMA)

Autor: Redakcija
event 31.03.2021.
Foto: Shutterstock

Europska komisija odobrila je Evrysdi (risdiplam), novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), nasljednu i progresivnu bolest koja uzrokuje atrofiju mišića i niz drugih teških komplikacija.

Lijek kompanije Roche ovom odlukom postaje terapija u EU zemljama, a Njemačka i Francuska prve su koje će ga ubrzo učiniti dostupnima za svoje pacijente. Uz dobre rezultate učinkovitosti iz dvaju kliničkih studija, kao glavna prednost ovog lijeka navodi se njegova primjena izvan bolnice. Dosad jedina odobrena terapija za SMA, lijek Spinraza, mora se aplicirati u bolnici dok se za Evrysdi ističe kako je riječ o lijeku koji se može oboljelima davati u kućnim uvjetima.

Ovu vijest pozdravili su iz SMA Europe čija je predsjednica, dr. Nicole Gusset, rekla kako veliki broj ljudi oboljelih od SMA u EU ne prima terapiju što stvara osjećaj bespomoćnosti i frustracije.  Koja je cijena lijeka i koliko će zemalja Unije moći osigurati oboljelima ovu terapiju tek predstoji, a proizvođač je objavio kako na tome trenutno rade s nadležnim tijelima europskih zemalja. Evrysdi je odobren za oboljele od SMA Tip1, Tip 2, Tip 3, od dva mjeseca starosti nadalje.

Komentari
Sve vijesti