dobit ćemo 8,7 milijuna doza cjepiva

U Hrvatskoj do sada utrošeno 286.021 doza cjepiva, najviše se koristilo Pfizerovo

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 14.03.2021.
Shutterstock

U našoj su državi trenutačno dostupna tri cjepiva – AstraZeneca, Pfizer-BioNTech i Moderna. Uskoro se očekuju i prve doze Janssenovog, koje je nedavno dobilo preporuku EMA-e za odobrenje, a izvjesno je da ćemo u dogledno vrijeme imati i ruski Sputnik V, za čije odobrenje EMA upravo provodi proces.

Cijepljenje je u Hrvatskoj službeno započelo 27. prosinca prošle godine, i prva osoba koja ga je primila bila je Branka Aničić (81), štićenica Doma za starije na zagrebačkoj Trešnjevci. Nakon cijepljenja izjavila je da se odlično osjeća te da je sretna što je cjepivo brzo stiglo i što napokon svi možemo krenuti u bolji i normalniji život. No iako je sve krenulo idealno, od tada se mnogo toga promijenilo, a situacija fluktuira na dnevnoj bazi.

Nastao je svojevrsni “globalni rat za cjepiva”, moćne države počele su proizvođačima nuditi više od onoga što je na razini Europske Unije regulirano ugovorom, i to se odrazilo na probleme u opskrbi. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do 11. ožujka je u Hrvatskoj utrošeno ukupno 286.021 doza cjepiva. Među njima prednjači Pfizerovo s 178.377 doza, potom je druga AstraZeneca s 84.581 dozom i na kraju Modernino cjepivo, s utrošene 23.063 doze.

Nepravedna raspodjela

Problemi s opskrbom i dalje traju, a u subotu su čelnici pet zemalja Europske Unije pozvali na razgovore na visokoj razini o pravednoj raspodjeli cjepiva protiv koronavirusa. Upozorili su da bi bi sadašnji način funkcioniranja sustava raspodjele do ljeta mogao stvoriti “velike razlike” među državama članicama. Liječnici primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj ne znaju koje će im cjepivo biti dostupno za narudžbu svakoga tjedna, pa uzimaju ono što je na lageru. Pozivaju potom pacijente, uz naznaku o kojem je cjepivu riječ.

Cjepivo se može odbiti

Dalje je odluka na pacijentu, s obzirom da cijepljenje nije obavezno, i moguće je odbiti cjepivo koje je taj trenutak dostupno. U tom slučaju pacijent ponovno ide na listu čekanja, ali bez jamstva kada će doći do željenog cjepiva. Premijer Plenković u subotu je rekao da Hrvatska stalno proširuje narudžbe za cjepiva, pa su tako već naručena i ona koja još nisu dobila odobrenje. Ukupno će u našu državu, kaže premijer, stići 8,7 milijuna doza od različitih proizvođača.

  • Pfizer-BioNTech

To je prvo cjepivo koje je stiglo u Hrvatsku, a u prvoj seriji, koja je brojala 9750 doza, primili su ga prvenstveno zdravstveni radnici, štićenici domova za starije i nemoćne te osoblje koje radi u domovima. Razvila ga je tvrtka BioNTech iz njemačkog grada Meinza, uz pomoću svog partnera Pfizera. Ovo cjepivo mora se skladištiti na -70 stupnjeva, zbog čega treba vrlo pažljivo organizirati distribuciju i cijepljenje. Preporuka je da se druga doza primi 21-28 dana nakon prve.

  • Moderna

EMA ga je odobrila početkom siječnja, a već desetak dana kasnije prvih 3600 doza došlo je u Hrvatsku. Proizvođači jamče da imunitet nakon cijepljenja traje minimalno godinu dana. Dok su trajali pregovori na razini Europske Unije, Hrvatska je iskazala interes za milijun doza ovog cjepiva, s obzirom da su proizvođači rekli kako će među prvima predati zahtjev za odobrenje. Druga doza cjepiva dobiva se 28 dana nakon prve.

  • AstraZeneca

Početkom veljače u Hrvatsku je stiglo prvih 16.800 doza ovog cjepiva. Trenutačno se ono spominje u kontekstu stvaranja krvnih ugrušaka, no nisu nađeni nikakvi dokazi da je nekoliko smrti od tromboembolije povezano upravo s cjepivom. Vodeći hrvatski znanstvenici apeliraju na ljude da se ne vode neutemeljenim strahom te da bez bojazni prime ovo cjepivo. Jednak je i službeni stav Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Hrvatska ga je naručila najviše od svih ostalih cjepiva, čak 2,7 milijuna doza. Prilikom cijepljenja, druga doza ide 28 do 84 dana (četiri do dvanaest tjedana) nakon prve doze.

  • Janssen-Cilag International

Prije tri dana Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila je davanje uvjetnog odobrenja za stavljanje u promet cjepiva proizvođača Janssen. Namijenjeno je svima u dobi od 18 i više godina, a nakon Pfizera, AstraZenece i Moderne, Janssen je četvrta tvrtka čije je cjepivo dobilo EMA-inu preporuku za odobravanje. Riječ je o jednodoznom cjepivu, za koje nisu potrebni strogi uvjeti skladištenja kao za prethodna. Hrvatska očekuje 900 tisuća doza ovog cjepiva.

  • Sputnik V

Rusi su još u kolovozu prošle godine prvi u svijetu objavili da imaju cjepivo, a mnogi su to dočekali s mnogo kritike i skepse, jer cjepivo, tvrdili su, nije prošlo nužnu, posljednju fazu kliničkog ispitivanja. U međuvremenu se počelo koristiti u više od 30 zemalja svijeta, a hrvatske vlasti sve češće spominju kako nam je i Sputnik V izgledna opcija. No cjepivo još nema odobrenje EMA-e – proces odobrenja je pokrenut, a ako sve bude u redu, EMA bi Sputnik V mogla odobriti početkom svibnja. Tada ni za Hrvatsku neće biti prepreka da ga nabavi.

Komentari
Sve vijesti