APEL DARIVATELJIMA

U KBC-u Rijeka nedostaje krvi, najviše im je potrebna 0 pozitivna i B pozitivna

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 07.07.2021.
Foto: Shutterstock

Crveni križ Rijeka i Klinički bolnički centar Rijeka pozivaju građane da zbog nedostatnih zaliha daruju krv na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu. Iako se poziv prvenstveno odnosi na nula pozitivnu i B pozitivnu krvnu grupu, dobrodošli su i darivatelji sa svim ostalim krvnim grupama.

U riječki Zavod se na darivanje krvi može doći danas i sutra (7. i 8. srpnja) od 8 do 19 sati te u petak (9. srpnja) od 8 do 15 sati. Dodatne informacije mogu se dobiti u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu na telefon 051/658-352, u Odsjeku darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka na telefon 051/213-873 ili na besplatni telefon za darivatelje krvi 0800 200 221.

Pratite zalihe na internetu

Inače, ako spadate u dobrovoljne darivatelje krvi, ili to želite postati, na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu možete vidjeti trenutačne zalihe krvi u HZTM-u, koji prikuplja preko 50 posto krvi u Republici Hrvatskoj i opskrbljuje krvlju i krvnim pripravcima preko 30 zdravstvenih ustanova. Zalihe su prikazane kroz jednostavne grafikone i lako možete vidjeti kaka je situacija sa svakom krvnom grupom, pa je primjerice, na današnji dan vidljivo da su nula pozitivna i AB krvna grupa ispod oznake “premale zalihe“, što automatski znači poziv dobrovoljnim darivateljima da pomognu s ovim krvnim grupama. Ostale još nisu u alarmantnim granicama što se zaliha tiče, ali su i daleko od velikih količina, i svako darivanje krvi dobor će doći.

Jer u Hrvatskoj, tijekom turističke sezone, u nekim mjestima u priobalju broj stanovnika skoči i desetorostruko, pa se i hitne intervencije u kojima je krv nužna za spašavanje života znatno povećaju. Stoga je darivanje krvi uvijek hvalevrijedan čin. Krv u Hrvatskoj mogu darivati svi hrvatski državljani koji su punoljetni i dobrog su općeg zdravstvenog stanja, a što se stranaca tiče, oni ne mogu dati krv, osim ako prije darivanja nisu bili godinu dana u Hrvatskoj u kontinuitetu.

Komentari
Sve vijesti