INOVATIVNE TERAPIJE

U KBC-u Split matičnim stanicama spasili teško oboljelog pacijenta s COVID-om

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 17.05.2021.
Foto: Shutterstock

Pacijentu na respiratoru u splitskoj bolnici, kod kojega su bile iscrpljene sve terapijske mogućnosti, aplicirane su takozvane mezenhimalne matične stanice (MSC).

Pacijent je bio intubiran, na respiratoru i zbog COVID-a su mu upalom bila zahvaćena oba plućna krila u cijelosti radi čega je imao razvijen akutni respiratorni distres sindrom (ARDS). Nije više bilo dostupnih metoda liječenja pa je tim znanstvenika i liječnika, na čelu s prof.dr. Draganom Primorcem, pacijentu intravenozno aplicirao alogene (od imunosno neistovjetnog donora) mezenhimalne matične stanice izdvojene iz koštane srži zdravog donora. Riječ je o eksperimentalnoj metodi, a prije hrvatskog tima ovaj su postupak izveli samo američki i izraelski znanstvenici. Sve je odrađeno u suradnji sa znanstvenicima iz slovenskih biotehnoloških tvrtki Educell i Biobanka.

Iscjeljuju oštećeno tkivo

Unutar nekoliko dana pacijentu su transplantirane matične stanice u tri navrata. Tijekom svakog postupka ordinirano je 106 mezenhimalnih matičnih stanica po kilogramu pacijenta. Nakon postupka transplantacije mezenhimalnih matičnih stanica kliničko stanje bolesnika se značajno popravilo te je nedugo nakon primjene treće doze skinut s respiratora te prebačen s intenzivne skrbi na regularni odjel.

  • Kod akutnog respiratornog distres sindroma dolazi do difuznog i upalnog oštećenja pluća. Mezenhimalne matične stanice imaju golemi imunomodulatorni, protuupalni i regenerativni potencijal, a u slučaju oboljelih od COVID-a direktno utječu na proces cijeljenja oštećenih tkiva – izjavio je prof.dr. Primorac nakon uspješno provedenog liječenja splitskog pacijenta.

Ova metoda ima velike šanse da uđe u redovnu kliničku primjenu kao terapija za oboljele od COVID-a, a prethodno će ju, nakon svih faza kliničkih ispitivanja koje utvrđuju njezinu djelotvornost i sigurnost, morati najprije dobriti EMA i HALMED.

Transformiraju se u druge stanice

Kod mezenhimalnih matičnih stanica već je ranijim studijama tim prof.dr. Primorca utvrdio da regeneriraju hrskavicu kod oboljelih od osteoartritisa.

Matične stanice općenito su dio našeg organizma, odnosno, nespecijalizirane stanice koje se mogu transformirati u bilo koji drugi oblik stanica što ih čini moćnim mehanizmom u liječenju različitih bolesti. Uzimaju se iz različitih dijelova tijela, poput koštane srži, krvnih žila, mišića, kože… Primjerice, one iz krvi pupkovine vrlo su vrijedne i neki se roditelji odlučuju nakon rođenja djeteta na njihovo čuvanje jer i desetljećima kasnije mogu biti lijek u slučaju određenih bolesti. U javnom zdravstvenom sustavu matičnim stanicama iz masnog tkiva pacijenta obavljaju se zahvati regeneracije oštećene hrskavice u zglobovima, a u svijetu se provode brojna istraživanja o liječenju dijabetesa i srčanih bolesti matičnim stanicama. Većina njih su eksperimentalna i mnogo je još pitanja na koja nema odgovora.

Komentari
Sve vijesti