U Kini potvrđen prvi slučaj ptičje gripe kod čovjeka, virusom H10N3 zarazio se muškarac

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 02.06.2021.
Foto: Shutterstock

Četrdesetjednogodišnjak iz Zhenjianga, grada u istočnoj kineskoj pokrajini Jiangsu, koji radi u peradarskoj industriji hospitaliziran je 28. travnja ove godine. Mjesec dana kasnije liječnici su mu dijagnosticirali rijedak soj ptičje gripe – H10N3.

To je prvi slučaj zaraze čovjeka tim sojem. Muškarac se oporavio, pa su ga liječnici otpustili iz bolnice. Kineske vlasti kažu da je to jedini slučaj zaraze tim sojem. Kineska Nacionalna zdravstvena  komisija (NHC) tvrdi da je mogućnost prijenosa ovog soja s “čovjeka na čovjeka”, minimalna.

  • Dosad nijedan slučaj zaraze ljudi sojem H10N3 nije zabilježen u svijetu. Rizik za masovno širenje ovog soja ptičje gripe je nizak. H10N3 je slabo patogen odnosno relativno je manje ozbiljna vrsta virusa kod peradi – tvrdi kineska Nacionalna zdravstvena komisija. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dodaje da “u ovom trenutku nema naznaka prijenosa soja H10N3 s čovjeka na čovjeka”.
  • Sve dok virusi ptičje gripe cirkuliraju kod peradi, prijenos na ljude nije nimalo iznenađujuć što je podsjetnik cijelom svijetu da je prijetnja pandemijom gripe trajna –  objasnila je Svjtska zdravstvena organizacija.

Trenutačna epidemija soja H5N8, koja se širi među pticama, dovela je do ubijanja stotina tisuća peradi na farmama u raznim europskim zemljama. U veljači je Rusija izvijestila o prvom slučaju tog soja, koji je detektiran kod ljudi.

Komentari
Sve vijesti