STUDIJA

U Nišu dokazali kako COVID-19 napada i sluh

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 14.02.2021.
Foto: Shutterstock

Da kod većine pacijenata COVID-19 izaziva gubitak okusa i njuha već je poznato no srpski stručnjaci proveli su istraživanje koje je pokazalo da ova bolest kod mnogih izaziva i ozbiljnija oštećenja sluha.


Riječ je o znanstvenoj studiji provedenoj u Kliničkom centru Niš i to je jedina takva studija na svijetu. Njezini rezultati pokazali su da je kod gotovo polovine ispitanih pacijenata došlo do oštećenja sluha. Čelnik tamošnje ORL klinike, prof.dr. Dušan Milisavljević, kaže kako su ih na studiju potaknule informacije koje su pristizale iz Kine i Italije prošloga proljeća, a govorile su da dio oboljelih pati od gubitka sluha nakon zaraze korona virusom. Tako je krenula niška znanstvena studija kroz koju su liječnici pratili stanje sa sluhom kod ukupno 74 pacijenta, koji su imali srednje teški i teški oblik COVID-a. Pacijente smo podijelili po starosti i spolu te smo isključili one koji su duže konzumirali alkohol, pušače, starije od 65 godina te one koji imaju dijabetes ili neku drugu kroničnu bolest uz koju se veže oštećenje sluha. Podaci su pokazali da je COVID-19 napadao slušni živac jednako kod starijih i mlađih bolesnika – rekao je prof.dr. Milisavljević nakon završetka studije.
Dakle, polovini pacijenata sluh je pao na razinu od 4000 do 8000 Hz, a upravo se 8000 Hz smatra nekim minumom koji bi trebao čuti baš svatko tko ima zdrav sluh. Ljudi do 50 godina starosti trebali bi bez problema čuti i 12.000 Hz. Kroz studiju su postavljene dvije teorije zašto se javljaju problemi sa sluhom. Jedna je da se stvaraju mikrotrombovi koji oštećuju živac, a druga je nedostatak kisika u hemoglobinu, što također oštećuje slušni živac.

Pretpostavljamo da je vezivanje virusa za hemoglobin smanjilo oksigenaciju eritrocita, što pak posljedično smanjuje transport kisika do slušnog živca i slušnih stanica. Druga mogućnost nastanka oštećenja sluha je formiranje mikrotrombova u krvnim žilama unutrašnjeg uha – tumači prof.dr. Milisavljević teorije koje su postavili tijekom studije dodajući da se planira i druga faza ispitivanja potencijalnih terapijskih efekata kod gubitka sluha u ovim slučajevima.
Ipak, dobra vijest je da se većini pacijenata kojima je sluh oslabio zbog COVID-19 stanje normaliziralo unutar četiri tjedna nakon izlaska iz bolnice.

Komentari
Sve vijesti