Tehnologija za sigurno čitanje

U riječkoj knjižnici COVID-19 eliminiraju s knjiga južnokorejskim uređajem

Autor: Suncana Glavak
event 11.02.2021.
Foto: Gradska knjižnica Rijeka

Posebnim uređajem Gradska knjižnica Rijeka čisti knjige od virusa, bakterija, grinja, prašine, kako bi podignula higijenski standard sigurnosti čitanja jer su primjerci knjiga u optjecaju godinama, a dubinskog čišćenja nije bilo bez kvalitetnih tehnologija


Gradska knjižnica Rijeka ima uređaj za sterilizaciju knjiga koji ih čisti od virusa, bakterija, prašine i mnogo čega drugog. Riječ je o značajnoj inovaciji koja je u hrvatskom, ali i širem europskom okviru velika novost. Na iskorak su se odlučili pilot projektom „Čitajmo sigurno“, a imaju ambiciju opremati i druge odjele. Pandemija je samo ubrzala taj inovativni skok jer promjene navika nije pošteđen ni svijet knjiga i čitatelja.
Kad neki sustav funkcionira besprijekorno, poput sustava gradskih knjižnica, o njemu i ne razmišljamo kao o postignuću dragocjenom za odgoj, odrastanje, stjecanje znanja, preobrazbu, ne samo osobe nego i zajednice, društva. Ipak, prenuli su nas novitetom, odlučni da knjige dopru do čitateljskih ruku i u doba pandemije, karantena, lockdowna. Još krajem protekle godine projekt je ubrzan jer su razmišljali da će, i kad pandemija prođe, higijena knjiga s vremenom trebati nove, više standarde. Knjige su u optjecaju godinama, s njih se koliko je to moguće briše prašina ali, dubinsko ćišćenje unutrašnjosti nije moguće bez odgovarajućih uređaja. Uglavnom su iz dalekoistočnih zemalja, a riječko zaista avangardno i zadovoljavajuće rješenje stiglo je iz Južne Koreje.

UV lampe i strujanje zraka


Ponuda takvih aparatura na tržištu za sada je ograničena i uglavnom je riječ o uređajima iz dalekoistočnih zemalja. Avangardno, ali kvalitetno rješenje koje će zadovoljiti naše sadašnje potrebe pronašli su u dalekoj Južnoj Koreji. Riječ je o uređaju južnokorejske tvrke, koji uz UV lampe zadužene za uništavanje virusa, koristi i strujanje zraka za uklanjanje prašine s knjiga. Proizvođač jamči efikasnost pri uklanjanju uši, grinja, ali i bakterija i virusa te kako se tvrdi i specifično i novog koronavirusa koji uzrokuje COVID-19, što će značajno unaprijediti čistoću knjiga i sigurnosni standard. Uređaj zasad radi u Središnjem odjelu “Filodrammatica”, najprometnijoj lokaciji Gradske knjižnice Rijeka na kojoj se ostvaruje i najveći dnevni broj posudbi. Knjige, nakon čišćenja ako su ranije naručene, u omotu čekaju čitatelje osvježene i čiste. Budu li rezultati dobri Gradska knjižnica Rijeka teži sličnim tehnologijama opremiti i ostale lokacije čime se doista stvara potpuno novi standard sigurnosti posudbe knjiga, neovisan o ovim ili sličnim budućim epidemijama.

Komentari
Sve vijesti