U riječkom KBC-u prvi post-COVID odjel

Autor: Suncana Glavak
event 30.01.2021.
Foto: Srdjan Vrančić/CROPIX

U ambulantu za olakšavanje simptoma posljedica “korone” dnevno se javlja u prosjeku desetak bolesnika

Prvotna namjera da se post-COVID stanje olakša onima koji su infekciju preboljeli kod kuće, brzo je pokazala, kako nam pojašnjava prof. dr. Ljiljana Bulat Kardum, predstojnica Pulmologije KBC-a Rijeka, da će pristup biti zahtjevniji i kompleksniji. Jer su takvi i post-Covid sindromi.
• U KBC-u Rijeka otvoren je post-COVID odjel namijenjen bolesnicima kod kojih zaostaju tegobe uslijed ove teške bolesti. Suhi, podražajni, uporni kašalj, zamor i zaduha, mogu skrivati ozbiljne komplikacije i predstavljaju potencijalnu životnu ugrozu. Za takve pacijente u bolnici je organiziran rad pulmološke post-COVID ambulante čiji liječnici, ako utvrde i druge komplikacije, traže konzilijarna mišljenja kolega drugih specijalnosti.
Post-COVID sindrom stanje je s kojim se liječnici sve češće susreću kod pacijenata koji su preboljeli COVID- 19 i kod kojih je ova bolest ostavila posljedice otvorivši put prema ozbiljnim komplikacijama koje zahtijevaju daljnje praćenje i liječenje.

U predstojećem razdoblju moguć je intenzivan porast takvih bolesnika koji će se u bolnice javljati s naknadnim komplikacijama, pri čemu je značajan dio njih imao lakši oblik bolesti, koji do sada nije zahtijevao bolničko liječenje. Također, dio onih koji su preboljeli COVID-19 ima vrlo ozbiljne posljedice i komplikacije bolesti te je takvih pacijenata sve više.

Komentari
Sve vijesti