Analiza HZJZ-a

U zagrebačkim otpadnim vodama pronašli genetski materijal korona virusa

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 23.03.2021.
Foto: Pixabay

Povodom Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka, HZJZ je objavio rezultate analize koja je pokazala da su u zagrebačkim otpadnim vodama prisutni dijelovi genetskog materijala SARS-CoV-2 virusa. To potvrđuje da se virus fekalijama i ostalim izlučevinama zaraženih ispušta u kanalizaciju.

Epidemiologija zasnovana na analizi otpadnih voda ima za svrhu praćenje javnog zdravlja, a ovakav pristup se ranije koristio za otkrivanje prisutnosti farmaceutskog ili industrijskog otpada, lijekova, virusa i potencijalne pojave bakterija otpornih na antibiotike. Sada je aktualna COVID pandemija pa se Hrvatska povela za primjerom više članica EU, poput Italije, Nizozemske, Mađarske, Španjolske i Francuske, koje već neko vrijeme provode ispitivanje otpadnih voda na prisutnost RNA korona virusa.

Kako ističu u HZJZ-u, laboratorijskim metodama moguće je izolirati i dokazati dijelove genoma virusne RNA. SARS-CoV-2 može biti prisutan u stolici osoba sa simptomatskom ili asimptomatskom infekcijom, a nadzorom otpadnih voda prikupljaju se podaci o obje vrste infekcije.

Prati se kretanje infekcije

Kontinuirano praćenje otpadnih voda može se koristiti za utvrđivanje trenda trenutnih izbijanja zaraze, prepoznavanje novih izbijanja epidemije i prevalenciju infekcija. Uzorcima otpadnih voda ne može se utvrditi koje su osobe zaražene, ali određivanja prisutnosti virusa u otpadnim vodama mogu pružiti informacije o značajnijim promjenama kretanja infekcije u populaciji koja je priključena na postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda.

U skladu s epidemiološkom slikom

Rezultati analize, kažu u HZJZ-u, pokazali su preklapanje s epidemiološkom slikom. Početkom prosinca prošle godine na području Zagreba bilo do 3913 aktivnih slučajeva s potvrđenom bolesti COVID-19 te se taj broj do kraja prosinca smanjio na ispod 1000. U isto vrijeme, broj kopija virusne RNA pronađenih u otpadnim vodama znatno je viši u prvoj polovini prosinca te se smanjuje do kraja mjeseca. Ovo smanjenje u direktnoj je vezi sa strožim epidemiološkim mjerama koje su uvedene u Hrvatskoj od 28. studenog do 21. prosinca 2020. godine, ističu u HZJZ-u.

I svakako valja napomenuti da ovakve analize ne daju podatke o aktivnosti virusa i njegovom trajanju, već one mogu poslužiti za praćenje trenda, kao i za rano upozorenje cirkulacije virusa u populaciji. Praćenje trenda se može koristiti za ublažavanje ili uvođenje epidemioloških mjera na području koje je obuhvaćeno analizom.

Komentari
Sve vijesti