SVJETSKI DAN SIVE VRPCE

Za tumore na mozgu ne postoji prevencija, važno je na vrijeme uočiti simptome

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 10.06.2021.
Foto: Shutterstock

Godišnje u Hrvatskoj od tumora na mozgu oboli oko 500 odraslih i šesnaestero djece. Svake godine 08. lipnja obilježava se Svjetski dan oboljelih od tumora na mozgu, poznat kao Dan sive vrpce. Cilj je podizanje svjesnosti i educiranje javnosti o bolesti, kao i usmjeravanje pozornosti na osobe koje se bore s ovom bolešću i njihove obitelji.

Prema saznanjima medicine, za tumore mozga ne postoji poznati uzrok, pa samim time nema ni prevencije. Stoga treba podići svijest o postojanjima ovih tumora, a posebnu pozornost usmjeriti na što ranije prepoznavanje simptoma, kao što su glavobolje, epileptični napadaji, promjene u ponašanju i pamćenju (depresija, ponekad), vrtoglavica, mučnina i povraćanje, teškoće sa spavanjem, umor te motorički problemi uz nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Nažalost, uz sve Hrvatska je u Europi na visokom petom mjestu po incidenciji tumora mozga te na četvrtom mjestu po mortalitetu.

Godišnje umre više od 400 ljudi

Prema posljednjim dostupnim podacima Hrvatskog registra za rak, u 2018. godini je od primarnih malignih tumora mozga oboljelo 244 muškaraca i 207 žena. U posljednjem desetljeću godišnje se dijagnosticira 445 slučajeva, od čega 52 posto kod muškaraca. Kod djece do 19 godina tumori mozga su drugi najčešći oblik raka nakon leukemija i limfoma, sa 16 novih slučajeva malignih tumora mozga u 2018. (od toga 11 kod dječaka).

Prema podacima o mortalitetu, u posljednjih 1deset godina od primarnog malignog tumora mozga u Hrvatskoj godišnje umre prosječno 410 oboljelih od čega šestero djece.

Vrtoglavica, mučnina, povraćanje…

Neki dosadašnji pokazatelji ukazuju na to da pretilost može povećati rizik od nastanka meningeoma, jednog od oblika tumora mozga koji je najčešće dobroćudan. Rizik je veći i kod ljudi koje imaju slučajeve tumora mozga kod bliskih srodnika te kod određenih genetskih oboljenja (neurofibromatoza, tuberozna skleroza, Von Hippel Lindauova bolest, Li-Fraumeni sindrom, Turnerov sindrom, Turcot sindrom, Gorlinov sindrom). Neke vrste tumora tipične su za dječju dob, a druge se javljaju samo u odrasloj dobi. Simptomi mogu biti vrlo blagi, ali i izraženiji, poput izrazito jake glavobolje. Najčešći simptomi su vrtoglavica, mučnina i povraćanje koji nastaju zbog kompresije. Kod nekih tumora postoje vrlo dobre šanse za potpuni oporavak, dok je kod drugih, zbog recidiva, potrebno i više operativnih zahvata. Kod trećine oboljelih primjenjuje se liječenje kemoterapijom.

Komentari
Sve vijesti