Zdravlje žene

Zašto je hormonsko nadomjesno liječenje važno u menopauzi

Autor: Suncana Glavak
event 07.04.2021.
Foto: Shutterstock

Razdoblje menopauze prati niz promjena metabolizma koji povećava cirkulatorne probleme i rizike, gubitak produkcije estrogena i progresiju osteoporoze.

Čak 75 posto gubitka koštane mase 15 godina po nastupu menopauze direktna je posljedica gubitka estrogena, a ne samog starenja.
To je istaknuo dr.sc. Ivan Jandrić dr. med., specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije, OB dr. Josip Benčević, Slavonski Brod. Nagli porast niza takvih zdravstvenih rizika redovito prati urogenitalna atrofija, tj. urogenitalni sindrom.

Smanjenje rizika niza poteškoća

Gotovo polovica žena već tri godine po ulasku u menopauzu imaju simptome vaginalne suhoće i narušenu kvalitetu spolnog života, a značajan broj žena pogođen je i različitim urološkim tegobama i mokraćnim infekcijama. Stoga hormonsko nadomjesno liječenje, osim što smanjuje rizike cirkulatornih incidenata, fraktura i drugih problema, smatra dobrom zaštitom i od urogenitalnih bolesti čiji potencijal ne treba zanemariti jer predstavlja snažno oruđe u suočavanju ne samo s kratkoročnim izazovima menopauze već i s izazovima dugoročne strategije za zaštitu zdravlja žena.

Zaobilaženje jetrenog metabolizma


Jedan od prijelomnih momenata je razvoj transdermalnog puta primjene za koju rastući klinički dokazi potvrđuju sve dobrobiti zaobilaženja jetrenog metabolizma, a ključno je što to ne povećava rizik od venskih tromboembolija u odnosu na žene bez terapije.

Uvjerljivi znanstveni dokazi stoga transdermalnu primjenu bioidentičnog estradiola te estradiol u spreju dovoljno rano i u minimalnoj učinkovitoj dozi optimalan je režim terapije, predstavlja se danas se kao ogledni primjer suvremenog pristupa hormonskom nadomjesnom liječenju koje poboljšava kvalitetu života menopauzalnih žena i smanjuje brojne zdravstvene rizike.

Komentari
Sve vijesti