Zdravlje žene

Zdravstveni rizici u menopauzi i hormonsko nadomjesno liječenje

Autor: Suncana Glavak
event 23.03.2021.
Foto: Shutterstock

Promjene u organizmu, njihovi simptomi, ali i rizici koje donosi menopauza ne smiju se zanemariti.


Menopauzalno razdoblje prati niz promjena metabolizma koji povećava cirkulatorne probleme i rizike, gubitak produkcije estrogena, progresija osteoporoze, a čak 75 posto gubitka koštane mase 15 godina po nastupu menopauze direktna je posljedica gubitka estrogena, a ne samog starenja. To je istaknuo dr.sc. Ivan Jandrić dr. med., specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije, Opće bolnice dr. Josip Benčević, Slavonski Brod. Nagli porast niza zdravstvenih rizika redovito prati urogenitalna atrofija, tj. urogenitalni sindrom. Gotovo polovica žena već tri godine po ulasku u menopauzu imaju simptome vaginalne suhoće i narušenu kvalitetu spolnog života, a značajan broj žena pogođen je i različitim urološkim tegobama i mokraćnim infekcijama.

Suvremeni pristup liječenju

Stoga hormonsko nadomjesno liječenje, osim što smanjuje rizike cirkulatornih incidenata, fraktura i drugih, smatra dobrom zaštitom i od urogenitalnih bolesti, čiji potencijal ne treba zanemariti jer predstavlja snažno oruđe u suočavanju ne samo s kratkoročnim izazovima menopauze već i sa izazovima dugoročne strategije za zaštitu zdravlja žena. Jedan od prijelomnih trenutaka je razvoj transdermalnog puta primjene za koju rastući klinički dokazi potvrđuju sve dobrobiti zaobilaženja jetrenog metabolizma, a ključno je što to ne povećava rizik od venskih tromboembolija u odnosu na žene bez terapije.

Uvjerljivi znanstveni dokazi stoga transdermalnu primjenu bioidentičnog estradiola te estradiol u spreju dovoljno rano i u minimalnoj učinkovitoj dozi optimalan je režim terapije, predstavlja se danas kao ogledni primjer suvremenog pristupa hormonskom nadomjesnom liječenju koje poboljšava kvalitetu života menopauzalnih žena i smanjuje brojne zdravstvene rizike.

Komentari
Sve vijesti