Život bez križobolje uz biomehaničke analize

Autor: Suncana Glavak
event 30.01.2021.
Foto: doc.dr.sc. Stanislav Peharec

Oštećenja i bol mogu se prevenirati, tvrdi doc. dr. sc. Stanislav Peharec, živjeti se može bez boli, djeca se mogu bolje motorički razvijati, svijet može biti mjesto gdje se stvara, radi i uživa u zdravlju kojeg predstavlja temeljna odrednica života, a to je pokretljivost

U svijetu samo prestižne i rijetke ustanove imaju dobro opremljene biomehaničke laboratorije, a onaj u Poliklinici za fizikalnu terapiju i medicinsku rehabilitaciju u Puli jedan je od najopremljenijih u svijetu. Uz Kineziološki fakultet u Zagrebu, Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci također imaju biomehaničke laboratorije, a potonji je Fakultetu poklonio doc. dr. sc. Stanislav Peharec, somatoped, osnivač Poliklinike za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju u Puli, i predavač na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. Da njegovi rezultati nisu bili toliko dojmljivi, doc. dr. sc. Peharca danas ne bismo poznavali, ne samo kao znamenitog terapeuta nekih od najboljih sportaša svijeta i Hrvatske, okrunjenih brojnim sportskim uspjesima i zlatnim medaljama sa niza međunarodnih pa i olimpijskih natjecanja, nego i kao čovjeka koji rezultate postiže i sa brojnim teškim kroničnim bolestima sustava za kretanje. Ipak, najradije ističe važnost rada s djecom, upozoravajući kako način života u kojemu će dijete znati engleski, umjeti svirati i biti dobar u školi, ne smije zanemariti to da je čovjek biće stvoreno da se kreće i da je ljudski organizam sasvim osobit biomehanički sklop koji će, ako ga ne poštujemo naplatiti visoku cijenu izravno u zdravlju, oštećenju i boli. Katkad nepovratno. Ali na sreću, najčešće ipak predvidivo, ako se poštuju znanja i znanost biomehaničkih mehanizama i danas mogućih visokosofisticiranih mjerenja, zbog čega biomehanički laboratorij postaje važno središte analize pa onda i rješenja problema. Uza sve ostalo, moguć je i život bez križobolje jedne od najčešćih boljki današnjih ljudi.

Rezultati dokazani u praksi

Tri desetljeća iskustva u radu s pacijentima, doc. dr. sc. Peharec je kontinuirano stavljao u istraživački kontekst, stvarajući tako bogato iskustvo vrste i uzroka boli, obrazaca tjelesnog držanja i kretanja, nastanka boli i oštećenja, protokola biomehaničkih korekcija i složenih mehanizama koji na to utječu. Efikasnost je urodila rezultatima.

Dobri biomehanički laboratoriji danas su rijetki ne samo zbog skupoće opreme i uređaja nego i zbog nedostatka visoke kvalitete stručnjaka koje zahtijevaju. Pulski laboratorij počeo je s radom prije više od 27 godina. Karakteristično za njegov rad je primjena u području rehabilitacije i fizikalne terapije, ali i u vrhunskom sportu. Dosad, u tom je laboratoriju, učinjen iznimno veliki broj biomehaničkih analiza koji ga svrstavaju među najkvalitetnije laboratorije na svijetu. Ostvarena je suradnja s brojnim eminentnim sportskim kolektivima kao što su AC Milan, Barcelona, Mapei, Ferrari u Formuli 1, veliki broj domaćih sportskih timova a i pojedinačnih sportaša. Znanja i iskustva stjecana su kroz tisuće biomehaničkih analiza vrhunskih sportaša i pacijenata s različitim bolnim stanjima, omogućilo je razvoj jedinstvenih i znanstveno utemeljenih metoda liječenja i rehabilitacije.

Povezanost struke, znanosti i prakse

Put do znanstvenih potvrda, uvrtšatavnje iskustava u edukaciju budućih terapeuta bio je usamljenički, i ne baš lagan, jer medicina konvencionalno nije nudila takve metode. No, okupljajući mnoge vrhunske stručnjake i međunarodne eksperte, inžinjere i elektroničare sa FER-a, i mnoge druge, omogućilo je rijetko viđen iskorak. Rezultat su dijagnostičko-terapijska rješenja koja štede skupe resurse zdravstvenog sustava, ali i pacijente štede nepotrebnih radioloških pretraga jer omogućuju sofisticirane analize i njihovu znanstvenu obradu. Ključno je da se time može preventivno djelovati na najmlađe, analizom uzroka nepravilnosti spriječiti ozljede, oštećenja i bol i u kasnijim godinama i ozljedama, te bolestima.
Koliko jedna naizgled jednostavna a masovna pojava poput primjerice, križobolje, ima kompleksnu pozadinu, pokazao je Peharec. Tri desetljeća s pacijentima otkrila su mu svijet uzroka i posljedica, i na to kako sile djeluju na snagu, brzinu, izdržljivost, mišiće, hrskavice, kosti, zglobove, mehaničke kompenzacije, ali i moguće korekcije. Tijelo je pod najmanjim opterećenjem u pravilnom položaju kad troši najmanje energije. Nepravilan položaj, primjerice, zdjelice, zglobova kralježnice, skolioza, kraća noga, nejednak pritisak na kuk, koljeno i stopala, sigurno vode oštećenjima. Ali, ne samo to, oni snažno utječu na položaj i funkciju unutrašnjih organa, i zato je važno kod djece spriječiti, kod odraslih korigirati, a kod kroničnih bolesnika maksimalno iskoristiti preostale sposobnosti. Kliničkom primjenom biodinamičkih mjerenja može se vrlo značajno povećati funkcionalnost i sportaša i ljudi s križoboljom ili drugim vrstama problema. Korekcije i povratak funkcije bez bola, to je dostižan cilj za mnoge. U kliničkom radu odmah su moguće korekcije i povratna informacija od pacijenta.
Svim profesionalcima koji dulje vrijeme provode u nefiziološkim položajima ili predugo sjede, da mjerenjima korigiraju nepravilnosti prije nego što se problemi pojave jer je moguće vidjeti točno gdje će oni izbiti i kakvi će biti. U tom kontekstu već sad treba djelovati na promjenu poimanja zdravlja djece i mladih, kod svakog djeteta. Neki pokreti kod djece jednako kao i kod sportaša mogu uzrokovati kronične svakodnevne bolove zbog nepravilnosti koje su prisutne a neprepoznate. Zbog biomehaničkih destabilizacija mnogi sportaši imaju ozljede poput onih u baletu, gimnastici, veslanju, i drugim sportovima. Cilj je da svi oni budu što bolje motorički razvijeni, funkcionalni, a ako su sportaši da pobjeđuju i da zdravi odu u mirovinu! To je moguće, tvrdi Stanislav Peharec, navodeći kako banalno mogu izgledati poremećaji za koje ni ne znamo kako velike štete uzrokuju. Primjerice, dok tijelo ima senzore koji registriraju ako nam je tijelo nagnuto prema naprijed, natrag i u stranu, tijelo nema senzore koji registriraju torziju, zakrenutost dijela tijela. Upravo u takvim informacijama leži dragocjenost biomehaničkih mjerenja koja su pokazala kroz tisuće primjera i slučajeva da nema jednog pravila i recepta. Svaka osoba, svaki čovjek ima svoje obrasce gibanja i svoje sile, personalizirane asimetrije za koje su i rješenja visokopersonalizirana.


Preduhitriti oštećenja, upale, bol

Umjesto danas najčešćeg obrasca pri kojem neko nepravilno opterećenje vodi ozljedi i degeneraciji, oboje upali, a sve zajedno boli i tek na bol reagiramo tražeći pomoć, obrazac treba preokrenuti, spriječiti nepravilnost, jer bol mijenja funkcije cijelog tijela. Križobolja je tipičan takav primjer, mehaničkog poremećaja koji svi možemo spriječiti ako to želimo. Na vrijeme.
A to je vrlo obećavajuće za generacije koje dolaze jer je život bez križobolje veliki javnozdravstveni izazov, koji danas guta radne dane, povećava bolovanja, troši zdravstveni proračun, ali i onaj iz privatnih džepova, i troši mogućnost da se u životu i najrazličitijim akitvnostima radi, stvara, živi puni osobni i obiteljski život, kvalitetno, ispunjeno.

Komentari
Sve vijesti